Вчені стверджують, що шанси виявити дві ідентичні сніжинки у природі практично дорівнюють нулю.

Це пояснюється особливостями процесу їх утворення, як повідомляє IFLScience.

Сніжинками називаються кристали льоду, що формуються відповідно до певної схеми за певної температури. Вони є результатом перетворення водяної пари на лід, без проходження через рідку фазу.

Формування найбільших снігових кристалів може зайняти до 45 хвилин, що дозволяє змінювати умови довкілля та впливати з їхньої структуру.

Шестикутна форма, характерна для багатьох сніжинок, є лише однією з багатьох форм, які можуть приймати ці кристали. Шестиразова симетрія, що спостерігається у снігових кристалах, обумовлена ​​структурою розташування молекул води у ґратах.

Вчений Кеннет Ліббрехт з Каліфорнійського технологічного інституту зазначає, що більшість сніжинок має шестикутну форму, проте іноді вони можуть мати більш трикутну форму, а в окремих випадках виглядати як практично ідеальні рівносторонні трикутники. Трикутні сніжинки формуються при температурі мінус 14 градусів за Цельсієм та певною вологістю.

Згідно з вченим, снігові кристали набувають різних форм через вплив різних умов навколишнього середовища під час свого падіння. Вчений стверджує, що шанси побачити дві ідентичні сніжинки в дикій природі майже дорівнюють нулю і це може бути досягнуто лише в лабораторних умовах.

За його словами, малоймовірно, що дві сніжинки в природі можуть пройти однаковий шлях, зустріти однакові умови та сформувати одну й ту саму структуру одночасно. Він зазначає, що в лабораторії можна створити умови, за яких дві сніжинки зміняться однаково одночасно, що свідчить про детермінований процес зростання снігових кристалів, який визначається зовнішніми умовами.

Читайте також:

Справжня весна посеред зими: якою буде погода у січні. Прогноз

Погода здивує багатьох: кліматолог розповіла, якою буде зима в Україні

Задобріть Дракона: які речі принесуть успіх та щастя до будинку у 2024 році