Холодець – це традиційна українська страва, яка готується з м'яса, звареного у бульйоні. Він має насичений смак і аромат, а також є відмінним джерелом білка.

Щоб холодець вийшов смачним і добре застиг, важливо правильно вибрати м'ясо і дотримуватися технології приготування.

Докладніше про те, що потрібно зробити, щоб холодець без желатину швидко застиг і став прозорим, читайте в нашому матеріалі.

Час варіння холодцю

Час варіння холодцю залежить від виду м'яса, з якого він готується. Курка та індичка варяться швидше, свинина – довше, яловичина – ще довше.

  • Курячий холодець вариться близько 4 годин. Для кращого застигання можна додати до нього свинячі вуха або ніжки.
  • Свинячі вуха варяться 2,5-3 години.
  • Свиняче кермо вариться 5-6 годин.
  • Яловичина вариться 6-7 годин.

Поради щодо приготування холодцю

  • Щоб бульйон вийшов прозорим, м'ясо слід варити на повільному вогні, щоб воно ледве кипіло.
  • М'ясо має бути повністю вкрите водою.
  • Після закипання слід зняти всю піну.
  • Щоб перевірити, чи захолоне холодець, налийте невелику кількість бульйону на блюдце, дайте охолонути і поставте в холодильник на деякий час. Якщо холодець застигає – значить, все добре.

Приготування холодцю у скороварці

Якщо ви хочете прискорити процес приготування холодцю, можна використати скороварку. У цьому випадку час варіння складатиме від 1 до 3 годин.

Як зберігати холодець

Холодець найкраще зберігати у холодильнику. Термін зберігання становить 3-4 дні.

Корисні властивості холодцю

Холодець є чудовим джерелом білка. Він також містить вітаміни A, B, E та мінеральні речовини.

Рецепт холодцю

Інгредієнти:

  • 1 кг курки
  • 1 кг свинячих вух
  • 1 цибулина
  • 2 морквини
  • 1 лавровий лист
  • 5 горошин чорного перцю

Приготування:

  1. Курку, свинячі вуха, цибулю та моркву ретельно промийте.
  2. Покладіть м'ясо в каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння.
  3. Зніміть піну, зменшіть вогонь та варіть на повільному вогні 4 години.
  4. Через 4 години додайте лавровий лист та перець. Варіть ще 30 хвилин.
  5. Вимкнути вогонь і залишити м'ясо в бульйоні на 1 годину.
  6. Дістаньте м'ясо з бульйону та відокремте від кісток.
  7. М'ясо наріжте невеликими шматочками.
  8. Бульйон процідіть.
  9. У бульйон додайте нарізане м'ясо і перемішайте.
  10. Розлийте холодець по формах і залиште в холодильнику проти ночі.

Читайте також:

Коли мало часу, але дуже хочеться випічки: рецепт швидкого пирога з лаваша з сиром та картоплею

Виходять надзвичайно ніжними: рецепт курячих крилець, запечених в апельсиново-соєвому соусі. Готуються у рукаві

Таке подають тільки в ресторанах: рецепт ніжної та апетитної закуски з шинкою та хурмою