Прийти в себе після застілля – задача не проста. Багато хто з нас переконаний, що організм можна швидко відновити в спортзалі за допомогою інтенсивного фізичного навантаження. Але це помилкова думка – через піт токсини не виходять, а людина навпаки може нашкодити собі, наголошують вчені.

Про це пише IFLScience.

Експерти наголошують, що хоча організм дійсно виводить алкоголь через сечу, дихання та піт, відсоток виведення дуже низький - менш як 10%. Решта алкоголю розщеплюється печінкою в процесі, який неможливо прискорити.

Фізичні вправи можуть зменшити деякі неприємні симптоми похмілля, але основною причиною поганого самопочуття є втрата рідини в організмі. Алкоголь стимулює сечовиділення, що веде до зневоднення.

За словами особистого тренера та фітнес-експерта Люка Вортінгтона, попри те, що під час вечірок ми споживаємо більше рідини, фактично ми втрачаємо більше, ніж вживаємо. Алкоголь також призводить до втрати рідини через піт. Під час розщеплення етанолу в печінці утворюється ацетальдегід, який збільшує потовиділення, спричиняючи нудоту і запаморочення.

Хоча деякі стверджують, що тренування полегшує похмілля, насправді це пов'язано з підвищенням рівня ендорфінів, гормонів щастя, а не з виведенням алкоголю через піт.

Експерт у спортивній медицині Нареш Рао рекомендує обмежити себе легкими кардіотренуваннями та забезпечити достатню гідратацію для уникнення додаткової втрати рідини.

Як можна полегшити симптоми похмілля:

  • Пийте велику кількість води, це допомагає компенсувати втрату рідини від алкоголю і зменшує головний біль та сухості в роті.
  • Споживайте продукти, багаті вітамінами і мінералами (зокрема вітамінів групи B і магнію). Це допомагає відновити енергію і підтримати нервову систему.
  • З їжі вибирайте здорові закуски, такі як фрукти та овочі. Вони допомагають нормалізувати рівень цукру в крові і забезпечують організм корисними речовинами.
  • Якщо можливо, спробуйте відпочити і відновитися шляхом достатнього сну. Він сприяє швидшому відновленню.
  • Легкі фізичні вправи можуть поліпшити настрій та підняти рівень ендорфінів, сприяючи швидкому відновленню.
  • Засоби від головного болю, такі як ацетамінофен чи ібупрофен, можуть допомогти зняти неприємні відчуття.
  • Пийте напої з електролітами (спортивні напої або спеціальні розчини). Вони можуть відновити рівновагу солей в організмі.

Читайте також:

Заплатите життям: автомобілістів попередили, що похмілля за кермом набагато небезпечніше водіння у стані, що випив

Якщо свята пройшли бурхливо: продукти, які допоможуть швидко позбутися похмілля

Зніме нудоту і перестане голова боліти: як позбутися похмілля - Джеймі Олівер розкрив секрет