Тариф на електроенергію в Україні збільшиться вдвічі, при цьому вартість кіловат-години становитиме близько 6 гривень. Рішення про підвищення тарифу, яке може бути реалізовано вже 2024 року, пояснюється різними чинниками.

Про це пише «today»

Член комітету з енергетики та житлово-комунального господарства Сергій Нагорняк навів нинішню ситуацію, коли побутові споживачі платять 2,6 грн/кВтч, що нижче за ринкову ціну приблизно на 5-6 грн/кВтч.

Він наголосив на необхідності політичної волі піти на непопулярний крок та лібералізувати тарифи на електроенергію для населення.

"Нам потрібна політична воля для непростого та непопулярного кроку - відпустити та лібералізувати тарифи на електроенергію для населення", - пояснив народний обранець.

Нагорняк зазначив, що субсидії, які надаються населенню компаніями "Енергоатом" та "Укргідроенерго", не можуть зберігатися нескінченно.

Він послався на лист Білого дому, в якому пропонується провести необхідні реформи для продовження отримання фінансової допомоги від США, включаючи лібералізацію тарифів на електроенергію та газ як для населення, так і для підприємств.

Очікуване підвищення тарифу на електроенергію оцінюється приблизно вдвічі в порівнянні з нинішніми показниками і становитиме трохи менше 6 гривень за кіловат-годину. Нагорняк зазначив, що термін цієї реформи становить 12 місяців та закінчується у вересні 2024 року.

"Можна говорити, що ціна зросте приблизно вдвічі від сьогоднішніх цифр. Тобто буде трохи менше 6 гривень... Я думаю, до цього рішення нас уже підштовхують наші партнери. За цією реформою відведено дедлайн 12 місяців, тобто до вересня 2024 року", – цитує парламентаря "Телеграф".

Незважаючи на підвищення тарифів, Нагорняк запевнив, що держава допоможе найвразливішим категоріям українців, яким буде складно платити такі суми. Він зазначив, що держава продовжить субсидувати, але субсидувати всіх без винятку вважає за неможливе.

Читайте також:

З вами буде ангел-охоронець: з якої ноги потрібно вставати з ліжка вранці, щоб день був вдалим

Такої ціни ніколи не було: в Україні рекордно збільшать тариф на світ. Скільки тепер доведеться платити

Діти уплітатимуть прямо зі сковороди: рецепт ситного омлету на молоці з додаванням сосисок