Вчений-хімік Гліб Репіч поділився секретами, як відрізнити якісний мед від підробленої продукції. Всупереч популярному міфу, згідно з яким додавання меду у воду створить форму сот, якщо це дійсно так, Репіч відкидає цей метод як неточний.

Він пояснює, що використання цукрової карамелі замість меду дасть той самий результат.

"Кажуть, якщо налити натуральний мед на дно тарілки, долити зверху холодної води і робити кругові рухи, то його поверхня набуде форми бджолиних сот. Немов виявиться генетична пам'ять меду. Але ж це міф!" - каже вчений.

Щоб визначити натуральний мед у домашніх умовах, Репіч рекомендує спиратися на свою біологічну лабораторію: очі, нюх та смак.

"Насправді, ніякі це не стільники, а просто хвилі. Подібні до того, що вода залишає на поверхні піску у відкритих водоймах. Цей метод не підтвердить вам натуральність меду. Єдине, що в домашніх умовах допоможе відрізнити якісний мед, це ваша біолабораторія: очі, нюх та смак", - пояснює Репіч.

Ось кілька факторів, які слід враховувати при виборі меду:

Послідовність.

Восени та взимку мед зазвичай кристалізується. Навіть кристалізація є ознакою якості. Винятком є ​​акацієвий мед, оскільки він мало кристалізується. Зверніть увагу на те, як тече мед; хороший мед повинен текти тонким рівним струмком і розтікатися горбком.

Смак.

Натуральний мед повинен мати яскраво виражений приємний смак та запах, без кислих нот та відтінків карамелі. Якість продукту свідчить легке поколювання в горлі при ковтанні.

Важливо, що деякі аспекти, наприклад, наявність шкідливих речовин і антибіотиків, неможливо перевірити в домашніх умовах. Чесність виробника стає вирішальною у забезпеченні загальної якості меду.

"Єдине, на що ви не можете перевірити мед у домашніх умовах, це наявність шкідливих речовин та антибіотиків. Тут діє лише сумлінність виробника", - резюмував хімік.

Читайте також:

Потягне не кожна сім'я: українцям розповіли, скільки коштуватиме накрити новорічний стіл

Він один, але який великий і соковитий: рецепт лінивого голубця, запеченого в духовці

Не заведеться в самий невідповідний момент: як зрозуміти, що акумулятор у вашій машині скоро буде "гаплик"