Картопля - одна з найпопулярніших овочів у світі. Його люблять за смак, універсальність та доступну ціну. Однак, незважаючи на всі свої переваги, картопля має один істотний недолік: за несприятливих умов вона може стати небезпечною для здоров'я.

Докладніше про те, чи можна їсти картоплю із зеленими плямами й чим вона може бути небезпечна, читайте в нашому матеріалі.

Що викликає позеленіння картоплі

Позеленіння картоплі відбувається під впливом сонячних променів. Під впливом світла у бульбах виробляється отруйна речовина – соланін. Соланін міститься у картоплі завжди, але у невеликих кількостях. Однак у зелених ділянках його зміст значно вищий.

Крім сонячних променів, зеленню картоплі може сприяти зберігання в прозорій упаковці. Тому, щоб уникнути позеленіння, картоплю краще зберігати у темному місці, у щільній тарі.

Чи можна їсти зелену картоплю

Лікарі однозначно не рекомендують вживати зелену картоплю. Зміст соланіну в зелених ділянках небезпечний для здоров'я.

Отруєння соланіном може викликати такі симптоми:

  • головний біль
  • нудота
  • блювота
  • болю в животі
  • діарея
  • запаморочення
  • розширення зіниць
  • прискорене серцебиття
  • зниження артеріального тиску
  • судоми
  • у важких випадках - непритомність і навіть смерть.

Для серйозного отруєння соланіном необхідно з'їсти близько двох кілограмів зелених бульб за один раз. Однак, оскільки соланін виводиться з організму тільки через добу, отруєння може статися і через деякий час після вживання зеленої картоплі.

Чи можна посадити зелену картоплю

Так, зелену картоплю можна посадити. Соланін у бульбах не переходить у майбутній урожай. Крім того, бульби із зеленими плямами краще зберігаються до весни. Тому, якщо ви не впевнені, чи можна їсти картоплю, краще відкладіть її для посадки.

Як запобігти позеленінню картоплі

Щоб уникнути позеленіння картоплі, дотримуйтесь наступних правил:

  • Зберігайте картоплю у темному місці, у щільній тарі.
  • Не залишайте картоплю на сонці.
  • Не зберігайте картоплю разом з іншими овочами, які можуть виділяти етилен, наприклад, з яблуками чи бананами.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете уникнути позеленіння картоплі та зберегти її смак та корисні властивості.

Читайте також:

Ви точно будете здивовані: що таке маринована картопля і чому вона у льоху зберігається аж до весни

Їй можна отруїтися: названо 3 способи, які допоможуть визначити небезпечну картоплю

Не повторюйте цю помилку: чому картоплю перед варінням не можна класти в холодну воду