Всі сімейні застілля та дружні вечірки зазвичай проходять галасливо та весело. Ось тільки після свят доводиться відпрати скатертини від важких плям і видаляти забруднення з меблів. Виявляється це зовсім не складно, якщо знати важливі секрети.

І справді, завжди вважалося, що випрати скатертину після візиту гостей - справа клопітна і виснажлива. Ще б пак, хтось міг випадково впустити на стіл їжу і залишити жирну пляму, хтось міг розлити вино або інший кольоровий напій, а хтось соусом капнув. На жаль, не всіх забруднень можна позбутися звичайним пранням, але якщо знати пару секретів, як вивести навіть старі плями, то прання більше не буде таким неприємним.

Як вивести застарілу жовтизну зі скатертини

Замочіть скатертину на пару годин, злегка відіжміть її. Рясно затріть місця з плямами господарським милом і відправте "відпочивати" у поліетиленовий пакет на 30-40 хвилин. Потім випрати в звичайному режимі. Повернути білість допоможе виварювання.
Як позбавитися від плям, які не відмотуються

Бувають забруднення, яких намагалися позбутися роками, але вони в'їлися в скатертину і тримаються мертвою хваткою. Для цього випадку також є засіб, який можна зробити з того, що є у кожній квартирі.

Знадобиться:

  • рідина для миття посуду – 1 столова ложка;
  • перекис водню – 3-4 столові ложки;
  • сода - 2 столові ложки.

Змішуємо всі інгредієнти нашого "відбілювача" і наносимо на пляму. Залишаємо на хвилин 15-20, після чого відправляємо скатертину у прання. До речі, цей спосіб можна використовувати на скатертинах з принтом або кольорового матеріалу.

Якщо плями дійсно старі, радимо застосувати перевірений бабусин метод:

  • змішайте картопляний крохмаль з водою до стану густого пюре;
  • нанесіть суміш на пляму щільним шаром;
  • за кілька годин приберіть залишки суміші зі скатертини;
  • протріть забруднене місце бензином і пройдіться по плямі черствим хлібом.

Після таких маніпуляцій можете прати скатертину звичним для вас способом.

Якщо вам треба вивести застарілу жирну пляму зі скатертини, використовуйте подрібнену крейду. Натріть звичайний білий брусок на тертці або розштовхніть його будь-яким іншим способом. Посипте на сліди жиру, залиште на ніч, а потім струсіть крейду — і одразу ж затирайте річ господарським милом.
Читайте також:

Результат вас точно вразить: як за допомогою піни для гоління вивести плями з килима та очистити сковорідку

Коли вичерпані всі варіанти: як вивести стійкі жирні плями з рушників

Хитрість наших бабусь: як швидко вивести пляму на килимі, якщо ви її забруднили