Після новорічних свят багато хто відчуває дискомфорт у шлунку через переїдання. На святах можна дозволити собі трохи більше, це нормально для організму і не шкодить.

Як повернутися до нормального харчування після свят та які продукти допоможуть із цим впоратися, розповідає фахівець із харчування Євгенія Розум в інтерв'ю "Вікнам".

Кефір та гречка після свят не завжди є ідеальним рішенням. Кефір може викликати здуття та дискомфорт. Щоб відновитись, рекомендується вживати овочі, зелень, ягоди, птицю та рибу.

Замість прагнути зменшити порції до мінімуму, краще дотримуватися збалансованого харчування. Євгенія Розум радить пропустити сніданок, якщо немає апетиту, але важливо пити воду з лимоном та імбиром. Організм сам скаже, коли йому потрібно більше поживних речовин.

Однак не всі можуть пропускати їжу. Тим, у кого проблеми з вуглеводним обміном чи цукровим діабетом, слід уникати тривалих перерв у харчуванні.

Після свят у раціоні мають бути:

  • Багато води, ягідних морсів та трав'яних чаїв.
  • Овочі, особливо капуста, у різних варіантах приготування.
  • Білок з птахів, риб, яєць і морепродуктів.
  • Кисломолочні продукти для детоксикації
  • Крупи, цілозерновий хліб та бобові.
  • Ягоди для насичення та балансування травлення.

Морозиві ягоди, такі як ожина, вишня та смородина, є відмінними джерелами антиоксидантів і різних пігментів, корисних для імунної системи та кишківника.

Фрукти з кисло-солодким смаком, на кшталт ківі та цитрусових, стимулюють процес вироблення шлункового соку, що сприяє швидшому перетравленню їжі.

Спробуй додати у своє меню легкі бульйони на основі птиці чи риби: вони не лише поживні, а й мають цілющі властивості.

Гірчиця, хрін та часник, як натуральні добавки, підсилюють смак страв та доброчинно впливають на травлення.

Якщо після святкових вечерь у тебе виникають проблеми із травленням чи інші неприємні симптоми, рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Читайте також: