Вітамін D, який довгий час вважався ключовим для здоров'я кісток, відкриває нові перспективи, показуючи свій зв'язок із покращенням когнітивних функцій у людей, які його приймають.

Про це пише Fortune Well.

У недавньому дослідженні вчені детальніше вивчили вітамін D та його вплив не лише на кістки та імунну систему, а й на когнітивні функції мозку. Цей "вітамін сонячного світла", відомий своїми численними перевагами для здоров'я, тепер привертає увагу дослідників Університету Тафтса, які виявили його потенційну роль у здоров'ї мозку.

Цікавий момент полягає в тому, що дослідження виміряло рівень вітаміну D прямо у тканинах мозку, що стало першим подібним методом вивчення. Результати обнадіюють: підвищений рівень вітаміну D асоціюється з покращенням когнітивних функцій. Зокрема, у людей з високим рівнем вітаміну D у мозку виявлено кращу пам'ять та повільний темп зниження когнітивних здібностей. Цей висновок стає особливо актуальним, враховуючи зростаючу проблему деменції у світі.

Дослідження використало тканини мозку 290 учасників, які брали участь у поточному дослідженні хвороби Альцгеймера. Аналізувався рівень вітаміну D у чотирьох різних областях мозку. Результати показали, що ризик розвитку деменції та легких когнітивних порушень значно нижчий у тих, хто має підвищений рівень вітаміну D. Проте слід зазначити, що це лише перший крок.

Дослідження, хоч і підтвердило наявність вітаміну D у мозку, не встановлює прямий причинно-наслідковий зв'язок і не пропонує конкретних дієтичних рекомендацій. Для розуміння механізмів його впливу на мозок потрібні додаткові дослідження.

Вітамін D надходить до організму з певними продуктами харчування, такими як риба, збагачений апельсиновий сік та молоко, а також синтезується організмом під впливом сонячного світла. Незважаючи на незаперечну важливість вітаміну D для кісток і, можливо, мозку, важливо дотримуватися правильних доз. Надмірне споживання, особливо у вигляді добавок, може спричинити проблеми зі здоров'ям. Як і за будь-яких інших змін у раціоні або прийомі добавок, перед цим рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Це дослідження є кроком уперед у розумінні складної ролі поживних речовин для здоров'я з віком. Воно створює нові питання та перспективи для подальших досліджень, підкреслюючи при цьому важливість збалансованого харчування та можливий напрям для майбутніх дієтичних рекомендацій, спрямованих на підтримку когнітивного здоров'я.

Читайте також:

І вітаміни не знадобляться: продукти, які додадуть вам енергії

Не дарма його називають напоєм довголіття: як правильно заварити шипшину, щоб зберегти всі вітаміни

Дуже корисно і незвичайно: рецепт вітамінного салату з сиром, виноградом та м'яким сиром