Через 5 мільярдів років наше Сонце пройде шлях до своєї неминучої смерті, перетворившись спочатку на червоного гіганта, а потім на білого карлика, що фактично означає його перетворення на мертву зірку. Ця подія, ймовірно, не призведе до знищення Землі, але якою буде доля людства?

Як пише New Scientist, приблизно через 5 мільярдів років Сонце вичерпає свої запаси водню, що підтримують його життєздатність, і воно розшириться приблизно у 200 разів, перетворившись на червоний гігант. У цій фазі Сонце поглине Меркурій, Венеру та Землю.

У період фази червоного гіганта Сонце не тільки збільшиться в розмірах, але також стане гарячим через вихід ядерних реакцій з його ядра в пошуках нових джерел водневого палива, ближче до сонячної поверхні.

Наступний етап - стиснення Сонця і перетворення його на зірковий труп, відомий як білий карлик, хоча вони не беруть участь у ядерних реакціях, їхня температура може залишатися високою через теплове випромінювання протягом тривалого часу. Згодом вони поступово остигають, стаючи темними білими карликами, і цей процес може тривати мільярди років.

Смерть Сонця – які сценарії прогнозують вчені?

Коли Сонце стане червоним гігантом, перед поглинанням його теплота поверхні Землі буде настільки високою, що океани випаруються, перетворивши планету на соляні рівнини та дюни.

Цей процес припинить тектонічну активність, і зрештою гірські породи почнуть танути. Більшість істот на Землі загине через високі температури та відсутність води. Навіть якщо Земля не буде поглинена Сонцем, вона стане надто спекотною для більшості живих істот, включаючи рослини та тварин. Проте деякі прокаріоти та резистентні мікроорганізми можуть вижити.

Шреяс Віссапрагада з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики припускає, що сонячний вітер може "виштовхнути" Землю з її орбіти у безпечне місце. Однак шанси на виживання людства дуже малі. Проте вчені бачать і позитивні аспекти у цьому сценарії:

"Коли Сонце стане червоним гігантом, зона проживання розшириться. Адже супутники Юпітера та Сатурна містять воду, що може надати нові можливості для життя в межах нашої Сонячної системи”, — наголосив астроном із університету Чикаго, Рафаель Луке.

Чому вчені вважають, що Земля може пережити смерть Сонця?

Спостереження за далекою планетою 8 Ursae Minoris b, або Халлой, привели до цікавих висновків. Цей газовий гігант обертається навколо зірки 8 Umi або Пекди, яка зараз є білим карликом.

У минулому Пекда зазнала трансформації у червоного гіганта, що, за очікуваннями, мало знищити Халлу. Неймовірно, але планеті вдалось пережити цей катастрофічний момент. Проте ситуація з білими карликами потребує уваги. У 2022 році Еббігейл Елмс з Уорікського університету та її команда виявили систему білих карликів на відстані 90 світлових років, насичену останками загиблих планет.

Білі карлики виявляють високу поверхневу гравітацію, породжуючи величезні припливні сили, здатні зруйнувати найближчі планети. Зрештою, якщо Земля зіткнеться з білим карликом, вона може уникнути опіків, але зіткнеться з небезпекою розриву через потужні припливні сили.

Читайте також:

Все людство під загрозою: вчені оголосили початок шостого масового вимирання на Землі

Через 500 мільйонів років тому: вчені виявили причину масового вимирання на Землі

Вчені б'ють на сполох: Земля зіткнеться відразу з п'ятьма кліматичними катастрофами