Ні для кого не є секретом, що торік українці зіткнулися з аномально теплою зимою. Ще б пак, середня за місяць температура повітря в січні була на 1-5 градусів вища за кліматичну норму, а на Прикарпатті та Закарпатті навіть на 5-6 і більше. У таких умовах перед дачниками цілком логічно постає питання, чи потрібно вкривати троянди на зиму на дачній ділянці.

Так, багато хто знає, що середні показники температур, які здатні витримувати троянди взимку без укриття – від -6 до -10 градусів.

Сучасні сорти троянд, отримані внаслідок селекції, не входять у період спокою разом із зниженням температур на відміну інших багаторічних чагарників. На квітах до самої зими можуть утворюватися нові листяні пагони та закладатися квіткові бруньки, при цьому холод відправляє їх у сплячку вимушено.

Накривають троянди в листопаді-початку грудня, але краще орієнтуватися на погоду і не поспішати з утепленням - деякі сорти троянд можуть витримувати t -10 ° С, або -20 ° С. Найкраще вкрити кущі, коли на вулиці встановиться 0 ° С, припустимо, щоб випало трохи снігу. Утеплюють троянди спандбондом, лапником, мішковиною – матеріал натягують на дуги чи опори.

Читайте також: