Вибір місця під час польоту може стати ключовим фактором у запобіганні захворюванням у подорожі, стверджує дослідження, проведене Національною академією наук США. Експерти радять займати місце біля вікна, оскільки це суттєво знижує ризик зараження повітряними мікробами порівняно з місцями в центрі чи біля проходу.

Про це пише The Sun.

Фахівці наголошують, що ця порада актуальна для тих, хто прагне уникнути поширених респіраторних захворювань, таких як грип чи застуда. Такий захід також убереже вас від інших вірусів та бактерій.

Дослідження, що включало 1500 пасажирів американських рейсів, виявило, що люди, які обирають місця біля проходу, в середньому перебували в контакті з приблизно 64 пасажирами за час польоту, тоді як ті, хто віддавав перевагу місцям біля вікна, спілкувалися всього з 12.

Тим не менш, слід зазначити, що ризик захворіти значно зростає, якщо ви знаходитесь в межах метра від інфікованої людини, незалежно від обраного місця: близькість до хворого збільшує ймовірність зараження до 80%.

Вчені пояснюють, що сидіння біля вікна є кращим варіантом для тих, хто прагне уникнути інфекцій, оскільки повітря в літаку фільтрується фільтрами HEPA, що направляють повітря вздовж бокових стін салону і вниз до проходу. Це означає, що першими фільтроване повітря одержують пасажири, що сидять біля вікна, що зменшує ризик зараження мікробами.

Крім того, місце біля вікна більш ізольоване: якщо поряд з вами всього одна людина, і ви знаходитесь далеко від проходу, у вас менше шансів зіткнутися з іншими пасажирами або членами екіпажу, що пересуваються салоном.

Які сидять біля вікна також рідше переміщаються, що додатково зменшує їх контакт з оточуючими. Водночас у пасажирів, які вибрали місце біля вікна, існує свій ризик, особливо при тривалих перельотах, оскільки менша рухливість може збільшити ймовірність тромбозу глибоких вен.

До речі, в попередніх рекомендаціях експерта з подорожей із Blue Cruise Ясмін Пекель було зазначено, що в холодну пору року варто уникати місць біля проходу, де збільшується ризик зараження вірусами.

Читайте також:

Рецепт на всі випадки життя: як приготувати швидку запіканку з пельменів, сиру та яєць.

Що потрібно знати про податок на квартиру та до чого готуватися власникам житла наступного року

Обов'язково це зробіть: як продовжити роботу звичайних батарейок, щоб не витрачати гроші на нові