Птахівники, які тримають курей у домашньому господарстві для одержання яєць, нерідко стикаються з однією неприємною проблемою – одна або кілька особин псують продукцію, розкльовуючи її. Найчастіше відучити птицю від цієї шкідливої ​​звички досить легко, виявивши причини і вживши певних заходів.

Всі знають, що яйце є джерелом білка і тому кури-несучки воліють поїдати власні яйця у відповідь на нестачу протеїну в раціоні. Однак це не єдина причина.

Так, найчастіше кури розкльовують яйця з таких причин:

  • Незбалансоване харчування. Одноманітне годування курей-несучок без введення до раціону кормових добавок і вітамінів у холодну пору року призводить до дефіциту в організмі тих чи інших речовин. Намагаючись заповнити їхній недолік кури починають розкльовувати яйця.
  • Авітаміноз. Особливо гостро кури реагують на нестачу вітаміну Д.
  • Білкове голодування. Під час сезонної линяння птах потребує великої кількості білка, який виступає будівельним матеріалом для формування нового пера. При дефіциті компонента в раціоні несушки намагаються його заповнити, поїдаючи знесені яйця.
  • Жага у курей. У холодну пору року птах може недоотримувати рідину в раціоні. Проблема актуальна для господарств з курцями, що не опалюються, де вода в сильні морози швидко замерзає.
  • Яскраве світло в курнику. Одна з причин канібалізму та розкльовування яєць у курей. При надмірному висвітленні в місцях розташування гнізд несушки обов'язково зацікавляться власним продуктом виробництва.

До речі, деякі породи курей мають генетичну схильність до клювання яєць, тому обрізання дзьоба стане виходом із ситуації. Так, схильність до шкідливої ​​звички, наприклад, має порода ламан браун.

Щоб кури перестали їсти власні яйця, насамперед потрібно забезпечити їм повноцінний раціон, у якому у достатній кількості будуть усі поживні речовини.

Корисними доповненнями та кормами в цьому випадку будуть:

  • кальцієвмісні суміші, такі як крейда, черепашник, пісок, дрібний гравій або борошноподібна шкаралупа;
  • кисломолочна продукція. Досвідчені птахівники в осінньо-зимовий період додають у мішанки обрат (молочну сироватку), сухе молоко, кисле молоко або сир. Ці продукти також виступають джерелом білка та кальцію;
  • рибне або м'ясо-кісткове борошно для курей. Кормові добавки тваринного походження містять у великій кількості білок, вітаміни, мікроелементи та амінокислоти;
  • риб'ячий жир, що компенсує вітамін D, спільно з ультрафіолетовими лампами для зимового періоду в курниках.

Досвідчені птахівники стверджують, що кури перестануть з'їдати свої яйця, якщо в холодну пору року для них готувати корм за наступною рецептурою:

  • ½ відра (5 літрів) дроблянки (суміш зерна);
  • 1 ст. л. дефторфосфата кормового;
  • 1 ст. л. кормового мела;
  • 1 ст. л. будь-якого преміксу для курей-несучок;
  • 1 ст. л. риб'ячого жиру.

Зернову дроблянку попередньо запарюють, а потім змішують з перерахованими вище компонентами. Отриману мішанку необхідно дати в 2 годування - ранкове і вечірнє. Вказана кількість корму розрахована на 30 курей-несучок.

Крім того, щоб кури перестали їсти власні яйця, звичайні лампочки в курнику рекомендується замінити на червоні або забарвити їх самостійно. У місцях розташування гнізд світло має бути приглушеним.

Розміщення яєць-обманок у гнізді – ще один із способів, як привчити курей клювати яйця. Як муляж птахівники часто використовують звичайні тенісні м'ячики. Кури починають довбати обманки і через деякий час втрачають до них інтерес. Деякі птахівники стверджують, що метод допомагає у вирішенні проблеми, інші говорять про його марність.

Читайте також:

Ви здивуєтеся, скільки грошей можна заощадити: як правильно заморозити яйця, щоб зробити гарні запаси

Смачніше навіть бабусиних пиріжків: рецепт млинців на пиві з куркою, рисом та яйцем

Тримайтеся від цих коробок подалі: названі яйця, які краще не купувати у магазині

Яйця почистяться за дві секунди: як їх насправді потрібно варити. Проста хитрість