Багато господинь використовують пророслу картоплю в кулінарії, просто зрізуючи паростки. Ще б пак, саме так усе робили за часів СРСР. При цьому масово ніхто не труївся і всі були задоволені.

А ось дієтологи рекомендують не готувати страви з картоплі, на якій є паростки більше 3 см. Якщо на овочі є невеликі паростки, то вживати його можна, проте перед приготуванням їх потрібно повністю зрізати.

Вся справа в тому, що кожна частина картоплі, починаючи з бадилля і закінчуючи корінням, містить у собі токсичну речовину під назвою соланін. Під час вегетації найбільша концентрація цієї речовини міститься у квітах та ягодах. В осінній період 100 г картоплі містить 2-10 мг соланіну. Це зовсім небагато, тим більше що свіжозібрана картопля дуже корисна завдяки багатому вмісту вітамінів. У картопляному соку міститься багато цілющих речовин, а невеликих дозах соланін нешкідливий для організму.

Але в міру того, як картопля починає проростати, кількість вітамінів стає дедалі меншою, а ось соланіну, навпаки, стає більше. Токсини, до речі, розподіляються нерівномірно. Найвища концентрація соланіну міститься під шкіркою, де очі. Ще його багато в позеленілих бульбах і особливо в паростках.

Якщо в організм потрапляє дуже багато соланіну, то це проявляється млявістю, головними болями, також блювотою. Більше того, впливає речовина на кров. Воно призводить до швидкого руйнування еритроцитів.

Читайте також:

Вам буде заздрити все село: як виглядає Mercedes, призначений для перевезення картоплі та буряків

Замінить будь-яку "шубу": рецепт українського салату з оселедця з солодким перцем, картоплею та солоними огірками

Під борщ їх можна з'їсти одразу 5 штук: старовинний рецепт картопляних пончиків із часниковим соусом

А ось це по-українськи: рецепт ситних та апетитних сирників з картоплі з цибулькою та сметаною