Ніхто не заперечуватиме, що запахи супроводжують нас всюди і викликають певні почуття: ароматна гаряча випічка в магазині пробуджує апетит, парфум нагадує про приємний вечір, соковитий кавун - про сонячні літні дні. А ось запах вогкості ні з чим добрим не асоціюється.
І справді, підвищена вологість і погана вентиляція призводять до застою повітря та появи специфічного запаху. Запах вогкості у квартирі найчастіше може з'являтися в осінньо-зимовий період. Влітку, як правило, погода досить суха, крім того приміщення провітрюється частіше, і застою повітря не виникає.
У боротьбі з неприємними запахами все має бути логічно. Нема рації добре прогрівати приміщення, якщо тече дах. Спочатку потрібно усунути причину, через яку цвіль виникла, а вже потім вибирати спосіб боротьби із запахом. Далі потрібно добре провітрити кімнати, осінньо-зимовий період налагодити опалення (якщо в кімнаті прохолодно).

У боротьбі з неприємним запахом ефективні доступні та безпечні народні засоби:

  • Лимонна кислота. У склянці теплої води розчиняють 1 чайну ложку лимонної кислоти. Отриманим розчином обробляють усі поверхні у кімнаті.
  • Кальцинована сода. 3 ложки соди змішують із 500 мл води. Щоб надати отриманому розчину приємного аромату, можна додати кілька крапель улюбленого ефірного масла. Розчином можна обробляти кахель, забарвлені поверхні.
  • Оцет. Змішується із водою у співвідношенні 1:3. Отриманий розчин переливається в пульверизатор і розпорошується. Через 30-40 хвилин поверхні потрібно протерти сухою серветкою.
  • Оцет із содою. 100 мл оцту, 500 мл гарячої води, 1 столова ложка рідкого мила та 1 столова ложка соди. Все добре змішується і додається до пульверизатора. Щоб ліквідувати джерело неприємного запаху, у такому розчині рясно змочують губку та обробляють нею всі місця. Потім залишки змивають водою.
  • Крохмаль. Усуває запах із трикотажного одягу. Крохмалом рясно посипають тканину, за кілька хвилин її витрушують.
  • Мідний купорос. Допомагає, якщо вогкістю просочені стіни у кімнаті. 30 г купоросу з'єднують з 1 літром води та 1 столовою ложкою оцту. Поверхню попередньо добре зачищають та просушують. Лише після цього наносять склад.
  • Фурацилін. Антисептик можна використовувати не тільки з лікувальною метою, але і для боротьби з гниллю. 10 таблеток фурациліну потрібно розчинити в склянці води, обробити сумішшю, що вийшла, уражену стіну, зчистивши попередньо грибок наждачкою.

Читайте також:

Читайте уважно: яким буде розмір добровільного пенсійного внеску із січня 2024 року. Роз'яснення

Вам вистачить лише 15 хвилин: як швидко зробити прибирання в будинку після свят – експерти розкрили секрет

Рецепт справжніх яєць "Бенедикт": його вигадали американці в далеких 1890-х роках від похмілля