В сучасній реальності цілком можливі нестабільні ситуації, такі як блекаути та хакерські атаки, через які можуть зникнути доступ до Інтернету, електроенергії та зв'язку. У таких випадках може бути важко зв'язатися з рятувальниками чи правоохоронними органами. МВС рекомендує кілька альтернативних методів зв'язку, особливо за допомогою номерів 101 та 102.

Однією з замін звичайному зв'язку є використання Інтернету через Wi-Fi. Якщо немає доступу до мобільного зв'язку, можна використати месенджери для набору необхідних номерів служб. Інформацію про контактні номери можна знайти на офіційних ресурсах МВС та їхніх сторінках у соціальних мережах.

- Можна скористатися месенджерами для зв'язку, обираючи номер відповідно до регіону. Номери доступні на офіційному веб-сайті Міністерства та в їхніх соціальних мережах, - наголосив заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко Леонід Тимченко.

За його даними, такий спосіб зберігає можливість звернутися до служб підтримки у випадках відсутності стандартного зв'язку.

Також додатковим резервним засобом зв'язку по всій країні можуть служити Пункти Незламності. Вони обладнані необхідними засобами для надання допомоги громадянам у непередбачуваних ситуаціях.

Додатково українці можуть отримувати повідомлення про сигнали повітряної тривоги через різноманітні механізми, такі як гучномовці. Ці механізми розроблені спеціалістами ДСНС та поліції під час попередніх складних ситуацій, щоб забезпечити ефективний інформування громадян.

Додаткові рекомендації щодо дій в умовах нестабільного зв’язку від Держспецзв'язку:

  • Встановіть обмеження трафіку в налаштуваннях додатків та знижуйте роздільну здатність відео на платформі YouTube.
  • Вимкніть автоматичне завантаження медіафайлів у месенджерах.
  • Підпишіться на соцмережі служб, які надають допомогу в екстремальних ситуаціях.
  • Встановіть месенджери, які працюють на принципі радіо зв'язку, такі як Bridgefy, для забезпечення зв'язку у разі втрати мобільного зв'язку.
  • Не залишайте укриття, поки не закінчиться сигнал тривоги, навіть якщо в ньому відсутній зв'язок.

Читайте також:

У Vodafone розповіли українцям про перезавантаження телефонів: що потрібно знати

Заряджайте телефони: названі області, де вимикатимуть світло

Залишитеся без грошей: на які номери не можна відповідати