Є проста порада, яка може посилити аромат вашої кави. Перш ніж молоти кавові зерна, їх слід трохи зволожити.

Результати дослідження опубліковані в журналі Matter.

Дослідники відзначають, що при додаванні невеликої кількості води до кавових зерен перед помелом, можна досягти більш насиченого смаку напою.

Основна ідея полягає в тому, щоб зменшити статичну електрику, що виникає при подрібненні зерен. Це може перешкоджати їх засміченню в кавомолці та зменшити втрату продукту.

Багато експертів у галузі кави використовують цей метод, застосовуючи злегка вологі зерна. Наразі дослідження показали, як це впливає на якість напою, допомагаючи баристам створювати багатше еспресо.

"Волога, будь то природна внутрішня волога кавових зерен або додана в процесі помелу, визначає рівень статичного заряду під час подрібнення," – каже Крістофер Хендон з Університету Орегона.

Ранні дослідження Хендона показали, що заморожування кавових зерен може покращити їх властивості.

У своєму експерименті Хендон та його команда аналізували різні види кавових зерен, що пройшли різний ступінь обсмажування та з різним вмістом вологи. Вони вивчали статичну електрику після помелу, розмір часток кави та її смак.

Подрібнення зерен викликає тертя, що породжує статичне зарядження. Це можна порівняти з тим, як частинки пилу в вулканічних хмарах взаємодіють і породжують блискавки.

Після подрібнення кавових зерен дослідники виявили, що основне джерело статичної електрики - це процес подрібнення зерен, а не тертя між ними.

Коли йдеться про властивості зерен, схильних до злипання при помелі, дослідження показали, що темніше обсмажені зерна, використані в експериментах, створюють більше електростатичного заряду, ніж обсмажені. Цей ефект можна порівняти із зарядами, що виникають у вулканічному пилу або грозових хмарах. Основна причина, на думку вчених, полягає в тому, що темні зерна обсмажування більш тендітні та можуть містити менше вологи, ніж світліше обсмажені.

Коли дослідники порівняли помел із додаванням і без додавання води, вони виявили, що зволоження зерен перед молоттям збільшує час екстракції та робить напій більш насиченим. Волога проникає через кавову гущу, збагачуючи аромат та текстуру менш щільних зерен.

Дослідники рекомендують додавати близько 20 мікролітрів води на грам кави або приблизно половину мілілітра на порцію еспресо, щоб покращити його якість та смак.

Таким чином, невелике зволоження зерен може розв'язувати проблеми з комкуванням та нерівномірним вилученням, роблячи ваше еспресо ще більш насиченим та смачним.

Читайте також:

М'ясо танутиме в роті: рецепт найніжніших курячих відбивних у соєвому маринаді

Смакування, яким ви хвалитися: рецепт ситного заливного пирога з рибними консервами

Його називають "Зимова ніжність": рецепт ситного салату з курячою грудкою та грибами