Взимку кури страждають від нестачі вітамінів. Компенсувати це можна за допомогою овочів, таких як буряк, кабачки, гарбуз, терта морква. Також птахам дають відварену картоплю.

Проведіть світло в курник

Власниками птахів перевірено: кури несуть набагато більше яєць, якщо вони мають освітлення в курнику. Достатньо однієї невеликої лампи або ліхтарика із сонячною батареєю. Включайте світло на ніч – і яєць стане помітно більше. Також при світлі лампочки зручніше збирати яйця та прибирати загороду.

Простежте, щоб кури не клювали яйця

Багато курей з апетитом з'їдають власні яйця, яких і так мало восени. Щоб відучити їх від цієї поганої звички, облаштуйте гніздо так, щоб несушка не бачила свої яйця після знесення. Для цього покладіть горизонтально бочку і зверху накрийте вхід важкою тканиною. Птахи не побачать свої яйця в темряві і не будуть їх клювати.

Часто кури з'їдають яйця через нестачу білка в організмі. У такому разі можна додати в корм рибне борошно або подрібнені варені яйця.

Додайте вітаміни до раціону курей

З настанням морозів та в'яненням зелені у птахів виникає дефіцит вітамінів в організмі. Якщо збагатити їхній раціон, то вони стануть набагато кращими. Для цього додайте до корму черепашник, свіжі овочі, зерна пшениці. Також кури дуже люблять кропиву, бур'яни та листя буряків.

Поставте куркам таз із піском

Кури можуть відмовлятися нести яйця через те, що вони завели паразити в пір'ї. Птахи чистять своє пір'я піском, тому в курник рекомендується поставити великий таз із піском. У ньому несушки купатимуться і спатимуть.

Прискоріть линяння курей

Щороку кури линяють - зазвичай це відбувається наприкінці осені. У цей період вони перестають нести яйця, оскільки витрачають усю енергію на линяння і сил на знесення яєць не залишається. Власники птахів можуть прискорити линяння. Для цього додають білок у корм (м'ясо-кісткове борошно, сухе молоко тощо), підгодовують насінням і кукурудзою. Також ветеринар може порадити препарати для прискорення линяння птахів.

Давайте курям більше вологої їжі

На сухому зерні та комбікормах кури мчать гірше. Щоб отримати більше яєць, годуйте несучок сезонними овочами і вологою їжею: гарбузом, кабачками, кормовим гарбузом, кукурудзою. Взимку для курей варять картоплю із зерном, а потім товчуть із зерновими висівками.