Яйця - це універсальний продукт, який використовується в кулінарії для приготування багатьох страв. Багато господинь запитують, чи варто мити яйця перед зберіганням і перед приготуванням.

Докладніше про те, скільки зберігаються мити яйця і чи потрібно їх мити, читайте в нашому матеріалі.

На думку експертів, яйця перед зберіганням мити не варто. Справа в тому, що на шкаралупі яєць є природний захисний шар, який перешкоджає проникненню бактерій. Цей шар називається муцином. Він є тонкою плівкою, яка утворюється на шкаралупі в процесі висихання.

Муцин має антибактеріальні властивості. Він захищає яйця від проникнення бактерій, зокрема сальмонели. Якщо цей шар змити, яйця стануть більш вразливими до псування.

Термін зберігання немитих яєць у холодильнику становить близько 90 днів. Миті яйця зберігаються у холодильнику протягом 3-4 тижнів.

Мити яйця перед приготуванням

Перед приготуванням яйця необхідно мити, щоб видалити з них забруднення. Для цього їх слід ретельно промити під проточною водою.

При миття яєць важливо дотримуватися таких правил:

  • Мийте яйця перед приготуванням.
  • Мийте яйця під проточною водою протягом кількох секунд.
  • Не використовуйте мило та інші миючі засоби.

Якщо ви не впевнені, чи свіжі яйця, можна провести простий тест. Покладіть яйце у ​​холодну воду. Якщо яйце тоне, то воно свіже. Якщо яйце плаває, то воно несвіже і його краще не використовувати.

Додаткові рекомендації

  • Щоб яйця не тріскалися при варінні, можна додати у воду невелику кількість оцту, лимонної кислоти, лимонного соку або солі.
  • Щоб яйця після варіння легко чистилися, можна додати у воду часточку лимона.

Таким чином, яйця перед зберіганням мити не варто, а перед приготуванням - обов'язково. При цьому важливо дотримуватись правил миття яєць, щоб не пошкодити їх захисний шар.

Читайте також:

Хитрість, яка здивує: як за допомогою яйця упорядкувати вироби з натуральної шкіри

Багато хто навіть і не здогадувався: чим відрізняються білі курячі яйця від коричневих і чи є різниця у смаку

Лимон вам на допомогу: як варити яйця, щоб вони не тріснули. Простий лайфхак