На перший погляд, використання хімічних засобів може здатися найпростішим вирішенням проблеми з мурахами.

Тим не менш, існують перевірені часом та досвідченими садівниками народні методи, безпечніші для довкілля та нашого здоров'я. Давайте розглянемо кілька ефективних народних способів боротьби з мурахами у саду чи на городі.

  1. Харчова сода: Сода - це лужна речовина, здатна нейтралізувати кислоту, яка є в організмі мурах. Для приготування привабливої ​​для мурах суміші, з'єднайте 0,5 столової ложки соди, 0,5 столової ложки цукрової пудри та 2 столові ложки води. Розлийте цю суміш у невеликі ємності та розподіліть їх у місцях, де мурахи активно збираються.

  2. Оцтова кислота: Простий розчин з оцту та води також ефективний. Змішайте 1 столову ложку оцту з 1 літром води та обприскуйте рослини на ділянці. Цю процедуру слід регулярно повторювати до повного зникнення мурах.

  3. Нашатирний спирт: Розчиніть 10 г нашатирного спирту в 8-10 літрах води та використовуйте для поливу ділянки. Цей розчин, крім відлякування мурах, також є хорошим добривом для рослин.

  4. Борна кислота: Борна кислота викликає параліч у мурах, призводячи до їх загибелі. Розчиніть 5 г борної кислоти у склянці гарячої води, додайте 2 чайні ложки меду чи цукру і доведіть об'єм до 1 літра. Поливайте мурашники цим розчином або розлийте його по ємностях уздовж мурашиних стежок.

  5. Марганцівка (перманганат калію): Розчиніть марганцівку в 1 літрі води до отримання рожевого кольору і додайте цей розчин поступово в 10 літрів води. Поливайте гнізда мурах і обробляйте рослини, якими вони пересуваються. Цей метод не тільки позбавляє мурах, але й сприяє збагаченню ґрунту.

Читайте також: