Значення фізичної активності для загального здоров'я важко переоцінити, особливо в контексті спорту.

Щоб допомогти вам залишатися в гарній формі, зберігати мотивацію та відчувати комфорт під час зимових тренувань, експерти American Lung Association поділились корисними порадами.

Перевірте погоду

Плануючи зимові тренування, обов'язково перевіряйте погодні умови. Температура, вітер та вологість є критичними факторами для безпечного заняття спортом в холодну пору року.

Захистіть себе від обморожень

Враховуйте, що відкриті ділянки шкіри можуть обморозитися при низьких температурах. При мінус 15 градусах за Цельсієм ризик обмороження менше 5%, але при більш низьких температурах цей ризик зростає. Важливо бути уважним та вдягатися відповідно.

Слідкуйте, чи не з’явилися ознаки переохолодження та обмороження

Важливо визнавати ознаки обмороження, такі як зменшення чутливості. При їх виявленні слід негайно перервати тренування та повільно зігрівати обморожені ділянки шкіри, уникаючи тертя.

Одягайтесь за принципом трьох шарів

Використовуйте три шари одягу: синтетичний матеріал для відводу вологи, ізоляційний шар для утеплення (фліс або вовна) та водонепроникний зовнішній шар. При необхідності можна регулювати кількість шарів.

Захистіть голову, руки, ноги та вуха

Завжди використовуйте захист для голови, рук та ніг. Тонкі рукавички під товстішими можуть забезпечити комфорт, а шапка або пов'язка захистить вуха. У сильний мороз можна використовувати шарф чи лижну маску для захисту обличчя.

Використовуйте крем та захищайте очі

Захищайте шкіру кремами від морозу та використовуйте шолом під час занять на лижах, сноуборді та снігоходах. Також важливо захищати очі від відблисків снігу та льоду за допомогою темних чи захисних окулярів.

Пийте багато рідини

Не забувайте про гідратацію. Пийте воду чи спортивні напої до, під час та після тренувань, особливо при відчутті сухості. У холодну погоду ризик втрати рідини великий через потовиділення та дихання.

Важливо

Вдихання холодного сухого повітря часто подразнює дихальні шляхи. Це може статися навіть у людей зі здоровими легенями, особливо коли повітря особливо холодне та сухе, а також коли кількість повітря, що вдихається та видихається, збільшується під час фізичних вправ на відкритому повітрі.

Тому особливо уважно треба виходити на зимові зайняття людям з астмою або хронічною обструктивною хворобою легень. За словами доктора старшого медичного радника Американської легеневої асоціації Альберта Ріццо, у цих пацієнтів дихальні шляхи вже знаходяться в запаленому стані. Подразнення холодного сухого повітря викликає реакцію легенів, що призводить до посилення запалення, звуження м’язів навколо дихальних шляхів, а також збільшення слизової закупорки дихальних шляхів. Люди з астмою або ХОЗЛ описують це як відчуття нестачі повітря або стиснення або печіння в грудях.

Читайте також:

Безкоштовно, швидко та ефективно: проста вправа, яка допоможе вам дожити до 100 років

Швидко старітиме шкіра і набрякатимуть ноги: чому не можна спати з увімкненим обігрівачем

Зимовий арсенал краси: п'ять продуктів, які збережуть ваше волосся цієї зими