Більшість українців не уявляють собі новорічних свят без захопливих застіль. На святковому столі обов'язково знаходяться улюблені салати, а також велика кількість алкогольних напоїв. Проте вранці після таких веселощів часто настає важкий стан похмілля з усіма його неприємними симптомами, такими як нудота, біль голови та блювання.

Про це пише TSN.ua.

Сімейний лікар із Центру первинної медико-санітарної допомоги №3 Києва, Павло Мазур, розповів, як побороти похмілля, запобігти його появі та коли вона зазвичай настає.

Похмілля - це синдром, що виникає після алкогольного сп'яніння і проявляється наступного дня. Багато алкоголю призводить до зневоднення організму (дегідратації), викликаючи різні негативні ефекти, включаючи навіть розлад обміну глюкози.

Тривалість похмілля зазвичай становить близько доби, але в окремих випадках може продовжитися і наступного дня. Це залежить від обсягу вжитого алкоголю, міцності та якості напоїв, а також від наявності в організмі алкогольдегідрогенази, ферменту, що розкладає етанол у печінці.

Павло Мазур зазначив, що рівень цього ферменту може бути встановлений від народження, і від його наявності залежить, чи може людина вживати алкоголь безпечно.

  • Ознаки перепою зазвичай включають такі прояви:
  • Інтенсивний біль голови.
  • Відчуття нудоти.
  • Блювота.
  • Проблеми із травленням, що проявляються діареєю.
  • Неприємний запах та сухість у порожнині рота.
  • Постійне почуття спраги.

У деяких випадках можуть виникнути також додаткові симптоми, такі як тремтіння та порушення серцевого ритму.

Лікар рекомендує пити велику кількість води під час новорічного застілля, щоб пом'якшити негативний вплив алкоголю на організм. Також бажано уникати переїдання жирною та важкою їжею. Лікар пропонує включити в меню легкі страви, такі як картопля, спаржа, рис чи гриби, як природні сорбенти при вживанні алкоголю.

Мазур також радить приймати сорбенти перед новорічним гулянням, які можна придбати в аптеці. Вони допоможуть зменшити негативний вплив алкоголю.

Як правильно загадати бажання на Новий рік, щоб воно обов'язково збулося: секретні способи

Не здійсніть цю небезпечну помилку: що не можна дарувати на Новий рік, щоб не залучити лиха

Дракон схвалить: як прикрасити ялинку, щоб залучити в новому році удачу та багатства