У пошуках втіхи та забуття ми часто звертаємося до різноманітних покупок.

Катерина Тімакіна, керівник психологічного напряму "Фонду Маша", порушує питання про шкоду шопінгу під час стресу і пропонує альтернативні способи задоволення цієї потреби.

Стрес-шопінг знайомий майже кожному, особливо в епоху інтернет-шопінгу, де можна відвідувати магазини, не залишаючи свого будинку.

За словами експерта, у період свят імпульсивні покупки часто набувають величезних масштабів, враховуючи різні знижки та привабливе оформлення товарів. Вона додає, що ми стресуємо через неможливість завершити всі справи до Нового року, через відсутність планів на свята чи робочі труднощі. Цей список нескінченний, як і чеки після імпульсних витрат.

Вона зазначає, що під час шопінгу ми отримуємо швидку дозу дофаміну – це гормону щастя і контролю. Також ми заохочуємо себе, думаючи, що можемо отримати бажане, повертаючи відчуття контролю.

На думку експерта, імпульсивний шопінг – це непогано, але не завжди корисно. Це пов'язано з тим, що легко піддатися швидкому дозаправленню дофаміном і його ефект зникає швидко. Тому краще складати список покупок заздалегідь, коли гарний настрій, а не в моменти страху або втоми. Варто навчитися нагороджувати себе іншими, кориснішими методами.

Тімакина рекомендує спробувати зайнятися хобі, що приносить відчуття радості та творчості:

  • Картини за номерами;
  • Забарвлення;
  • Ліплення із самозастигаючої глини;
  • Плетіння із пряжі;
  • Вивчення етнічної вишивки.

Фахівець зазначає, що сучасний світ різноманітний, тому треба прислухатися до себе та своїх відчуттів. Вона також радить вкладати в себе і своє благополуччя, тому що щасливе життя залежить від правильних звичок.

Щасливе життя залежить від правильних навичок. Часто ми недооцінюємо свої рішення та повсякденні дії, які, однак, можуть радикально змінити наше життя.

Читайте також:

Надовго забудете про проблему: лайфхаки, які роблять так, щоб одяг не електризувався

Секрети дуже досвідчених господарок: як випрати одяг, щоб він не полиняв

Допоможе звичайне молоко: як легко вивести з одягу пляму від вина